- выимати
- ВЫИМА|ТИ (8), -Ю, -ѤТЬ гл.1. Вынимать что-л.:
И причастѩтьсѩ по ѡ||бычаю. ѹкропа вливъ и кончають слѹжбѹ по ѡбычаю. опѩть ничего же не заходѩ ни тѣла иного не выима˫а. КН 1280, 508а–б; оже мышь начнеть дискосъ у слѹжбы и ѹзріть попинъ… ѡскребъ ѥ ножикомь. и слѹжить. а новаго не выимаѥть Там же, 508б;
♦ выимати очи – ослеплять:а алеѯандра и дрѹжинѹ его казни. овомѹ носа ѹрѣзаша. а іномѹ очи выимаша. ЛН XIII–XIV, 136 (1257).
2. Отбирать, выбирать:А которы<х> люди(и) отець наш, кнѩз(ь) великии, выимал… тѣ так и знають свою службу, в которую кто урѩженъ, а намъ ихъ к собѣ не приимати. Гр 1350–1351 (моск.).
3. Отнимать, отбирать:А ис тѣхъ волостии. и слобо(д) и се(л) что есмъ вымалъ ѹ дѣтии. свои(х) изъ ѹдѣловъ а подавалъ кнѩгинѣ своеи а кому буде(т) жалоба сиротамъ на волостели и тѣмъ люде(м) ѹчини(т) исправу кнѩгини мо˫а а дѣти мои в то не въступаютъ(с). Гр 1389 (2, моск.); а и нашего воску възѩли были ·ѳ҃· круговъ и мы у ни(х) выимали із учѩновъ Гр к. XIV (11, полоцк.); ѹбьенъ же бы(с). [Андрей Боголюбский] в суботу на нощь… ѡканьнии же ѿтуда шедше ѹбиша Прокопь˫а мл(с)тьника его. и ѿтуда идоша на сѣни и выимаша золото и каменье дорогое. и жемчюгъ. и всѩко ѹзорочьѥ. ЛИ ок. 1425, 208 (1175).
4. Освободить кого-л. из неволи:Мьстиславъ же. и Володимеръ и Юрьи. и докон-чаша с горожаны. како города имъ не имати. а своѣ бо˫ары выимати бо˫ары своѣ поимаша. а городѹ не въспѣша ничего же. тако возвратишасѩ во сво˫аси. ЛИ ок. 1425, 292 (1277).
Ср. вынимати.
Словарь древнерусского языка (XI-XIV вв.) / АН СССР. Институт русского языка. — М.: Русский язык. Главный редактор Р. И. Аванесов. 1988.